9 lucruri despre umlaut

1.Cuvântul umlaut (der Umlaut) provine de la unul din fraţii Grimm (Jakob) care pe lângă pasiunea lui pentru adunat poveşti a fost şi un excepţional limbist lingvist. În 1819 el a folosit acest termen pentru un interesant fenomen lingvistic pe care l-a observat. Anumite vocale, în anumite cuvinte erau “rotunjite”. Umlaut provine din um (în jurul) şi Laut care înseamnă sunet.

2.Umlautul este procesul prin care o vocală îşi schimbă pronunţia. Semnul grafic (cele două puncte care se pun deasupra literei) se numeşte trema (das Trema).

3.În nemţeşte există 3 vocale care pot avea umlat (ä, ö şi ü). Pronunţia lor este după cum urmează:

ä este ca e-ul românesc dar mult mai deschis (deschideţi gura pentru e dar pronunţaţi a)

ö – deschideţi gura pentru o dar pronunţaţi e (de exemplul cuvântul foen)

ü   deschideţi gura pentru u dar pronunţaţi i. (ca în iubire)

4.De-a lungul istoriei s-au folosit diverse moduri de a marca grafic acest fenomen. Trema a devenit standard în secolul 19, până atunci se foloseau tot felul de ciudăţenii. O metodă era de a pune un e mic deasupra literei respective. Acesta este motivul pentru care uneori se foloseşte ae în loc de ä, oe in loc de ö şi ue în loc de ü.

5.Nu toate tremele au ca efect un umlaut. Uneori cele două puncte de deasupra literei au rolul de a marca faptul că litera respectivă se pronunţă altfel. În limba germană nu există această situaţie dar se întâlneşte în unele cuvinte franţuzeşti (naïveChloëNoël) sau spaniole (pingüe).

6.În dictionaele de limba germană ä, ö şi ü sunt tratate ca ae, oe şi respectiv ue. În dicţionarele suedeze sau finlandeze ele se găsesc la sfârşitul alfabetului, după litera Z (…,Y,Z,Å,Ä,Ö). Ele există şi în limba ungară sau turcă dar nu cred să intereseze pe cineva poziţia lor în dicţionar şi se găsesc ca şi în limba germană, imediat după a, o sau u.

7.În Germania, până în 2007, la Mcdonalds meniul conţinea Big Mäc sau Fishmäc (ca să uşureze pronunţia pentru nemţii nevorbitori de engleză). Probabil că în vreun sat din Niedersachsen încă se mai găsesc la Mcdonalds-ul local astfel de produse (este garantat că 20 de ani nu îşi schimbă proprietăţile organoleptice).

8.Este greșit să scrieți a în loc de ä, o în loc de ö și u în loc de ü (atunci cand nu aveți aceste simboluri pe tastatură). Scrieți ÎNTOTDEAUNA ae, oe și respectiv ue.

9.Când e nevoie să spuneți pe litere un cuvânt pronunțați umlaut dupa litera care îl conține. De exemplu Bär (urs) va fi spus Be A umlaut Er.

Bonus. Umlautul Trema în muzica rock.

O grămadă de trupe de rock îşi pun treme în nume pentru a avea o atitudine de fund rău (badass attitude). Spre deosebire de limba germană unde umlautul are rolul de a rotunji o vocală, aici rolul celor două puncte este de sublinia agresivitatea şi nonconformismul. Primii au fost Blue Öyster Cult prin anii ’70, astăzi există Möttley Crüe, Motörhead (RIP Lemmy), Queensryche (Scheisse, m-am apucat să îl scriu şi apoi am văzut că nu am ÿ pe tastatură) şi multe altele pe care le puteţi vedea aici.

Leave a Reply