Calul şi rudele lui

 

Astăzi o să încep o serie de articole despre animalele domestice din limba germană. O să le iau în ordinea importanţei în care vreau, primul fiind calul şi rudele lui. În 2016 existau în Germania în jur de 1.000.000 de cai şi peste 1.400.000 de călăreţi. De asemeni circa 10.000 de firme şi cluburi sportive au ca obiect direct de activitate calul şi ceea ce ţine de el.
Calul generic este das Pferd (atenţie că spre deosebire de limba română în nemţeşte are genul neutru). Pluralul este die Pferde.

O familie de cai este formată dintr-un armăsarder Hengst, o iapădie Stute, un mânzdas Fohlen.

View post on imgur.com

Fratele mai mic şi mai de la ţară al calului este măgarul (în nemţeşte acesta se cheamă der Esel). Dacă ne referim specific la un măgar de sex masculin spunem der Eselhengst. Măgăriţa se numeşte die Eselstute iar măgăruşul das Eselfohlen.

Până acum lucrurile ar fi simple dacă animalele astea nu s-ar încrucişa între ele.

Cea mai frecvenţa formă este măgar + iapă (ceea ce în româneşte se numeşte catâr). În nemţeşte poartă numele de das Maultier (alintat das Muli). Das Maul înseamnă bot iar das Tier se traduce prin animal (orice fel de animal). Aşadar das Maultier nu este animalul cu bot cum ar gândi orice om normal ci catârul.

Uneori (din fericire foarte rar), armăsarul se împerechează cu măgăriţa iar produsul dragostei lor se numeşte der Maulesel (în româneşte bardou).

Mânzul de catâr (catâraş, catârel, catâruţ?) se numeşte das Maultierfohlen iar cel de bardou este  der Mauleselfohlen.

Spre satisfacţia tuturor celor care învaţă limba germană atât catârul cât şi bardoul sunt sterili deci nu mai avem încrucişări ulterioare.

Copiii se vor bucura să afle că poneiul se numeşte das Poney.

O neaşteptată bogăţie lingvistică are limba germană pentru mârţoagă (sau gloabă). Aceasta se numeşte die Zosse, die Mähre, der Gaul sau der Klepper.

Ruda sălbatică a calului este zebradas Zebra. După regula de mai sus, zebroiul (o fi existând cuvântul asta în româneşte?) se cheamă der Zebrahengst, zebra-mamă este die Zebrastute iar zebruţa este evident das Zebrafohlen.

Iniţial voiam să va spun şi că mustangul (calul sălbatic) se numeşte der Mustang dar între timp m-am răzgândit.

 

Leave a Reply