Cuvântul săptămânii – satt

Am fost întrebat dacă m-am cam săturat să scriu articole zilnice săptămânale, din când în când aici. Nu, nu m-am săturat dar întrebarea e un bun motiv să vorbim despre cum se zice în nemţeşte la, exact, aţi ghicit, a fi săturat.

Oricine a fost în viaţa lui în vizită la bunici înţelege conceptul de sătul. Ai mâncat până dincolo de limita la care credeai că se poate, eşti plin până în gât şi tocmai vine încă un fel de mâncare. Sau, dacă ai ghinion- prăjituri cozonac.

Un prieten a suferit o experienţă asemănătoare când a fost în vizită la părinţii iubitei din Germania. Cum reuşea să golească farfuria din faţă, i se umplea din nou cu o porţie. Mi-a mărturisit că nici în facultate când dădea examen de restanţă la rezistenţa materialelor nu a făcut asemenea efort să îşi aducă aminte un cuvânt. Când era pe punctul să explodeze , de undeva din străfundurile memoriei a ieşit

“Danke, ich bin satt

Aşadar cuvântul sapatamnii este satt. Un cuvânt atât de simplu după vorba, după port dar atât de important!

În afară de sensul lui evident de săturat sau sătul se mai foloseşte în asociere cu culori.

satt rot înseamnă roşu intens

Există şi câteva expresii în care se foloseşte satt, în toate el se învârte în jurul sensurilor complet, plin, destul.

Der Läufer hat einen satten Vorsprung.
Alergătorul are destul avans. (în sensul că are un avans confortabil)

Ich habe es satt, dass du nie das Geschirr spülst.
M-am săturat că tu nu speli niciodată vasele.

Der Chef hat ihre Ausreden satt.
Şeful e sătul de scuzele ei.

ATENŢIE! Satt se foloseşte doar pentru mâncare, nu şi pentru băuturi.

Poftim? Ce se foloseşte pentru când nu mai vrei să bei? O limba atât de grea frumoasă ca germana trebuie să aiba un cuvânt pentru asta.

Duden (un fel de dexonline.ro mai portocaliu) împreună cu o firma care vindea ceai au încercat să să găsească un termen potrivit. Au iniţiat chiar o competiţie (puteţi citi aici) în care au cerut părerea citititorilor. Cuvântul câştigător a fost sitt (da, ştiu..) dar din fericire şi-au dat seama de penibil şi l-au lăsat să moară încet.

Leave a Reply