Învață greșit germană fără profesor

Lumea mică și vioaie a paginilor românești de Facebook care se ocupă cu limba germană s-a îmbogățit de ceva vreme cu “Învață Germană fără Profesor”. Pentru  a se diferenția de concurență, administratorul paginii a considerat că ar fi o idee bună să încerce să transcrie fonetic (așa cum se pronunță) cuvintele din limba germană. Pe lângă că e foarte greu de suportat pentru ochi este și neproductiv. Regulile de bază de pronunție sunt relativ ușor de învățat si  asta nu e nici pe departe una din problemele pe care le pune învățarea limbii germane. Articolul substantivului însă este o provocare și așa ajungem la poza de mai jos luată împrumutată de pe pagina menționată anterior.

Sublinierile cu roșu îmi aparțin.

Omul încurcă articolele de parcă lucrează planificat. Fruntea are genul feminin (die Stirn), ceafa este de genul masculin în nemțește (der Nacken) iar bărbia este neutră (das Kinn).

Bart are genul masculin (der Bart) și în mod curios și neașteptat la Schnurrbart a pus genul corect. După cum știm toți (mai puțin administratorul paginii Învață Germană fără Profesor) atunci când avem un substantiv compus, genul este dat de ultimul cuvânt din construcția respectivă. Așadar Schnurrbart are același gen cu Bart (der).

O altă greșeală care sare în ochi 🙂 este genul de la Auge. Din motive necunoscute este trecut ca fiind feminin deși el este neutru (das Auge) iar forma de plural este die Augen.

Die Backe este folosit alături de der  Backen deși ele nu au aceeași frecvență de apariție în germană vorbită. Genurile sunt puse corect dar sigur confuzează pe cineva care acum învață limba.

Tabelul se încheie cu o traducere incorectă în limba română, die Lippe înseamnă buza nu buzele (forma de plural ar fi  die Lippen).

În final nu pot decât să vă sfătuiesc să vă informați din surse recunoscute și verificate. Nu orice circulă pe internet este automat corect.

Sau altfel spus, nu dați banii pe prostii, luați bomboane la copii o carte de gramatică corectă. De exemplu asta:

 

2 thoughts on “Învață greșit germană fără profesor

Leave a Reply